Header figuur
Header figuur

MESO-zorg voor de patiënt

Werken aan overzicht
De meeste ouderen willen graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Ook als de gezondheid afneemt en er met het ouder ook ingewikkelde problemen ontstaan. Dan kan het lastiger zijn om overzicht te houden en beslissingen te nemen. Voor de oudere zelf maar ook voor zijn of haar naasten.

  • Wat als er meerdere ziektes zijn?
  • Hoe werken medicijnen op elkaar in?
  • Hoe weeg je alle adviezen af?
  • Wat kun je zelf doen, en wat kan je omgeving doen als je problemen krijgt met je geheugen? Of als je last krijgt van somberheid?

Als er teveel ingewikkelde vragen zijn kan de huisarts het MESO-team inschakelen.
Een MESO-team zorgt er voor dat de oudere, samen met zijn of haar naasten en het netwerk eromheen, inzicht en overzicht krijgen. Dat geeft rust en houvast.

Aan huis
Het MESO-team komt, na verwijzing van de huisarts, aan huis om de wensen en problemen van de oudere in kaart te brengen. Samen met zijn of haar naasten. Die wensen zijn het uitgangspunt voor het op te stellen zorgplan.
MESO-zorg bestaat uit diagnostiek én behandeling.

In het MESO-team zitten een specialist ouderengeneeskunde, geriatrieverpleegkundige en secretaresse. Samen hebben zij veel kennis over medische zorg voor ouderen. Ook zijn ze ervaren in het regelen en afstemmen van goede zorg. Het MESO-team is meestal ongeveer zes maanden bij de oudere betrokken.

Verbetering of stabiliteit door behandeling
Soms zorgt de behandeling van het MESO-team ervoor dat de oudere sterk vooruitgaat. Maar dat lukt niet altijd. Onze ervaring is ook dat de meeste ouderen niet meer helemaal beter kunnen worden. Gelukkig lukt het regelmatig wel om de achteruitgang minder snel te laten gaan.
We leggen uit wat er aan de hand is en kijken samen met de ouderen, zijn of haar naasten en de betrokken hulpverleners vooruit. Zo  zorgen we dat iedereen is voorbereid op wat er komt.

In vijf gemeenten
De naam MESO komt van Multidisciplinaire Eerstelijnsouderenzorg met een Specialist Ouderengeneeskunde. Specialist ouderengeneeskunde Ester Bertholet startte in 2011 in Velp en in 2016 in Arnhem met de eerste praktijken ouderengeneeskunde.
Sinds 2020-2021 is MESO-zorg ook in drie andere gemeenten beschikbaar. Naast Velp en Arnhem gaat het om Tiel, Zoetermeer en  Rotterdam-Ommoord.

Bekijk in onze animatie wat MESO-zorg voor u kan betekenen.

Terug naar vorige pagina
Header figuur

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Door te versturen gaat u akkoord met het privacybeleid van MESO